Pregnancy and parenthood >

Czego nie należy jeść w ciąży? Kilka prostych zasad

Dieta jest czymś, na co warto zwracać uwagę w każdym wieku. Jednak jeśli spodziewasz się dziecka, ostrożność w tej kwestii jest wręcz konieczna. Przedstawiamy kilka prostych reguł dzięki którym poznasz, które produkty są Twoimi sprzymierzeńcami, a które mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla Ciebie i Twojego dziecka.

Czego nie należy jeść w ciąży? Kilka prostych zasad

Dieta jest czymś, na co warto zwracać uwagę w każdym wieku. Jednak jeśli spodziewasz się dziecka, ostrożność w tej kwestii jest wręcz konieczna. Przedstawiamy kilka prostych reguł dzięki którym poznasz, które produkty mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla Ciebie i Twojego dziecka. 

Mechanizm doboru pozycji na tej liście jest dość prosty. Chodzi o unikanie potencjalnego zakażenia mikroorganizmami, które mogłyby stanowić zagrożenie dla płodu. Zaliczamy do nich głównie:

  • Listeria monocytogenes (bakteria, która wywołuje listeriozę)
  • Toxoplasma gondii (pierwotniak wywołujący toksoplazmozę)
  • Salmonella sp. (bakteria odpowiadająca za salmonelozę)
  • Campylobacter jejuni (wywołuje kampylobakteriozę)

Produkty z mleka niepasteryzowanego

Mleko niepasteryzowane może być źródłem prawie wszystkich patogenów wymienionych powyżej (poza salmonellą), dlatego powinnaś zdecydowanie unikać produktów je zawierających: serów pleśniowych (w tym camemberta), oscypków, serów typu feta (o ile jest to prawdziwa feta, a nie jej podrobiona wersja wyprodukowana jedynie z mleka pasteryzowanego). 

Dobrym nawykiem jest czytanie etykiet produktów mlecznych - ich producenci mają obowiązek zawarcia w składzie informacji o tym, że do produkcji użyto mleka niepasteryzowanego (surowego). 

Spożycie parmezanu w ciąży

Parmezan to ogólna nazwa, odnosząca się tak naprawdę do kilku gatunków włoskich twardych serów. Najbardziej znane w Polsce to Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Oba z nich produkuje się z surowego mleka i w związku z tym nie powinny być spożywane w okresie ciąży. 

Surowe mięso

Surowe mięso to kolejne potencjalne źródło wymienionych we wstępie patogenów. Z tej przyczyny powinnaś omijać wędliny i przetwory mięsne typu salami, szynka serano, prosciutto czy chorizo. Sposób konserwacji surowego, zawartego w nich mięsa (solenie, suszenie) nie zapewnia pełnego bezpieczeństwa - i dlatego najlepiej ich unikać. Pizzę i inne potrawy z dodatkiem tych produktów możesz bezpiecznie jeść o tyle, o ile są one upieczone (na przykład pizza z salami będzie bezpieczna, natomiast pizza z prosciutto dodanym tuż przed podaniem do stołu już niekoniecznie).

W trakcie ciąży koniecznie zwracaj uwagę na obróbkę cieplną produktów mięsnych - źródłem ryzyka może być także niedogotowane lub niedosmażone mięso. Z tego też powodu lepiej wyeliminować z diety steki, nie wspominając już o tatarze. 

Owoce morza i surowe ryby

To kolejna grupa, którą należy omijać ze względu na ryzyko zarażenia Listerią. Dotyczy to zwłaszcza owoców morza podawanych zwyczajowo na surowo (np. ostrygi) oraz tych poddanych niewystarczającej obróbce cieplnej. Dlatego w okresie ciąży dobrze jest zrezygnować z przysmaków typu sushi lub łosoś wędzony na zimno.

Dieta jest czymś, na co warto zwracać uwagę w każdym wieku. Jednak jeśli spodziewasz się dziecka, ostrożność w tej kwestii jest wręcz konieczna. Przedstawiamy kilka prostych reguł dzięki którym poznasz, które produkty są Twoimi sprzymierzeńcami, a które mogą stanowić potencjalne zagrożenie dla Ciebie i Twojego dziecka. 

Dobrą zasadą, którą warto przestrzegać (nie tylko w ciąży) jest sprawdzanie pochodzenia ryb, które mają trafić na Twój talerz. Sprzedawcy ryb złowionych mają obowiązek podać obszar połowu (tutaj znajdziesz listę obszarów). Lepiej nie dokonywać zakupu, jeśli takiej informacji nie ma - ryby hodowlane często dorastają w warunkach, które wymagają użycia antybiotyków. 

Surowe jajka

W przypadku jajek dobrze jest zachować ostrożność ze względu na ryzyko zakażeniem Salmonellą. Dlatego bezpiecznym rozwiązaniem jest wyeliminowanie z diety produktów zawierających surowe jajka.

Soki niepasteryzowane

Świeżo wyciskane soki, choć są pyszne, wiążą się z pewnym ryzykiem. Stosowanie do ich produkcji niedokładnie umytych warzyw i owoców może nieść ryzyko listeriozy i toksoplazmozy.

Zasady bezpieczeństwa, których warto przestrzegać (nie tylko w ciąży)

Świadomość zagrożenia wynikającego ze spożywania określonych produktów to jedno. Tak samo istotne jest posiadanie kilku dobrych nawyków dotyczących obchodzenia się z żywnością w ogóle.

Zawsze myj warzywa i owoce

W glebie występuje wiele patogenów (w tym te wywołujące listeriozę i toksoplazmozę). Dlatego zawsze dokładnie myj surowe warzywa i owoce przed spożyciem. 

Sprawdzaj skład i etykiety

Nawyk czytania składu pomoże Ci rozstrzygnąć, który produkt nadaje się do spożycia czy nie (na przykład gdy nie wiesz, czy dany produkt zawiera surowe mleku lub czy na przykład sok jest pasteryzowany). To dobra zasada, której warto trzymać się zawsze. Dzięki niej łatwiej będzie Ci unikać produktów zawierających konserwanty i składniki niskiej jakości. 

Literatura:

Świątkowska D., Poradnik żywienia kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii

Back to blog