Tiamina działa jako kofaktor enzymów uczestniczących w cyklu Krebsa i procesie oddychania komórkowego, co wpływa na produkcję energii niezbędnej dla funkcjonowania komórek. Ponadto bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspiera pracę układu nerwowego.
Zapotrzebowanie na witaminę B1 u dzieci i młodzieży
Zapotrzebowanie dziennie na tiaminę u małych dzieci (przez pierwsze 3 lata życia) wynosi 0,4 mg i stopniowo wzrasta do 0,5 mg w wieku 4-6 lat oraz 0,7 mg w wieku 7-9 lat. U chłopców i dziewcząt w wieku 10-12 lat zapotrzebowanie na witaminę B1 wynosi odpowiednio 0,9 i 0,8 mg a w grupie wiekowej 13-18 lat wynosi 1 mg i 0,9 mg.
Zapotrzebowanie na witaminę B1 u dorosłych
Zapotrzebowanie dzienne przez całe dorosłe życie wynosi 1,1 mg (dla mężczyzn) i 0,9 mg dla kobiet. U kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie na tiaminę rośnie do odpowiednio 1,2 i 1,3 mg.
Zalecane spożycie witaminy B1 - dzieci i młodzież
W przypadku dzieci zalecane spożycie wzrasta stopniowo z wiekiem. Przez pierwsze 3 lata życia dzieci powinny przyjmować 0,5 mg tiaminy dziennie, w wieku 4-6 lat zalecane jest spożywanie 0,6 mg, a w wieku 7-9 lat 0,9 mg. Zalecane spożycie dla chłopców i dziewcząt w wieku 10-12 lat wynosi 1 mg, a w okresie nastoletnim (13-18 lat) waha się od 1,1 mg (dla dziewcząt) do 1,2 mg (dla chłopców).
Zalecane spożycie witaminy B1 - dorośli
Zalecane dzienne spożycie witaminy B1 różni się w zależności od wieku, płci oraz stanu fizjologicznego. Dla dorosłych mężczyzn wynosi 1,3 mg na dobę, a dla kobiet 1,1 mg. W czasie ciąży zalecane spożycie wzrasta do 1,4 mg, a u kobiet karmiących piersią do 1,5 mg na dobę.
Występowanie witaminy B1 w żywności
Witamina B1 (tiamina) występuje w różnych produktach spożywczych. Najlepsze źródła tiaminy to mięso wieprzowe, zwłaszcza schab i łopatka, a także produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych i orzechy. Tiamina jest jednak wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, co powoduje straty podczas gotowania lub obróbki żywności.
Źródło danych wykorzystanych w artykule: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020