Kompendium - witaminy >

Witamina B3

Witamina B3, znana również jako niacyna, pełni istotną rolę w metabolizmie energetycznym, uczestnicząc w syntezie dwóch ważnych koenzymów: NAD i NADP.

para w średnim wieku ćwicząca wspólnie na plaży

Koenzymy te są niezbędne w reakcjach redoks zachodzących w procesach katabolicznych, takich jak glikoliza i oddychanie komórkowe, oraz w procesach anabolicznych, takich jak synteza kwasów tłuszczowych i hormonów steroidowych.

Zapotrzebowanie na witaminę B3 u dzieci i młodzieży

W początkowych latach życia zapotrzebowanie na witaminę B3 stopniowo rośnie z 5 mg (w wieku 1-3 lat), do 6 mg w wieku 4-6 lat. Dla dzieci w wieku 7-12 lat zapotrzebowanie na niacynę wynosi 9 mg. W okresie nastoletnim (13-18 lat) zapotrzebowanie jest takie same, jak w przypadku osób dorosłych (11 mg dla dziewcząt i 12 mg dla chłopców)

Zapotrzebowanie na witaminę B3 u dorosłych

Zapotrzebowanie dziennie u dorosłych mężczyzn jest nieco wyższe niż w przypadku kobiet (12 mg w porównaniu do 11 mg). U kobiet jednak wzrasta ono w okresie ciąży i karmienia piersią - odpowiednio do 14 i 13 mg.

Zalecane spożycie witaminy B3 - dzieci i młodzież

Dla dzieci w wieku 1-3 lat dzienne zalecane spożycie wynosi 6 mg, w wieku 4-6 lat wzrasta ono do 6 mg i do 12 mg w przypadku dzieci mających od 7 do 12 lat. W okresie nastoletnim (13-18 lat) zalecane spożycie witaminy B3 wynosi 16 mg dla chłopców i 14 mg dla dziewcząt.

Zalecane spożycie witaminy B3 - dorośli

Zalecane dzienne spożycie witaminy B3 wynosi 16 mg dla dorosłych mężczyzn oraz 14 mg dla kobiet. W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią zalecane spożycie to odpowiednio 18 i 17 mg.

Występowanie witaminy B3 w żywności

Witamina B3 występuje w wielu produktach spożywczych, w tym w mięsie (zwłaszcza drób i wieprzowina), rybach, wątrobie oraz produktach pełnoziarnistych. Orzechy ziemne są również dobrym źródłem niacyny. Witamina ta może być syntetyzowana z tryptofanu obecnego w białku.

Źródło danych wykorzystanych w artykule: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020

Powrót do blogu