Kompendium - witaminy >

Witamina B2

Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energetycznym, ponieważ jest składnikiem koenzymów FMN i FAD, które uczestniczą w reakcjach redoks niezbędnych do produkcji energii w komórkach.

pożywne śniadanie bogate w witaminę B

Witamina B2 (ryboflawina) odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energetycznym, ponieważ jest składnikiem koenzymów FMN i FAD, które uczestniczą w reakcjach redoks niezbędnych do produkcji energii w komórkach. Ryboflawina wpływa także na zdrowie skóry, błon śluzowych oraz oczu, wspierając prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zapotrzebowanie na witaminę B2 u dzieci i młodzieży

Przez pierwsze 3 lata życia zapotrzebowanie na witaminę B2 wynosi 0,4 mg, stopniowo wzrastając do 0,5 mg (w wieku 4-6 lat) i 0,8 mg (w wieku 7-9 lat). W grupie wiekowej 10-12 lat dziennie zapotrzebowanie u chłopców utrzymuje się na poziomie 0,9 mg, a u dziewcząt na poziomie 0,8 mg. Dla nastolatków i nastolatek (13-18 lat) zapotrzebowanie jest już takie samo, jak u osób dorosłych (odpowiednio 0,9 i 1,1 mg).

Zapotrzebowanie na witaminę B2 u dorosłych

U dorosłych mężczyzn dziennie zapotrzebowanie na ryboflawinę wynosi 1,1 mg natomiast u kobiet jest ono nieco niższe - 0,9 mg. U kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta do poziomu 1,2 i 1,3 mg.

Zalecane spożycie witaminy B2 - dzieci i młodzież

U dzieci w wieku 1-3 lata zalecane spożycie witaminy B2 wynosi 0,5 mg. W grupie wiekowej 4-6 lat jest to już 0,6 mg a w przypadku dzieci w wieku od 7 do 9 lat zalecane jest spożywanie 0,9 mg. Dziewczęta i chłopcy w wieku 10-12 lat powinni przyjmować 1 mg dziennie, a w wieku nastoletnim (13-18 lat) dawka ta powinna wzrosnąć do poziomu zalecanego dziennego spożycia dla dorosłych (1,1 i 1,3 mg).

Zalecane spożycie witaminy B2 - dorośli

Zalecane dzienne spożycie witaminy B2 wynosi 1,3 mg dla dorosłych mężczyzn oraz 1,1 mg dla kobiet. Nieco wyższe zalecenia dotyczą kobiet w ciąży i karmiących piersią - odpowiednio 1,4 i 1,6 mg.

Występowanie witaminy B2 w żywności

Witamina B2 występuje głównie w produktach mlecznych, takich jak mleko, sery twarogowe i dojrzewające. Dobrym źródłem są także jaja, podroby (wątroba) oraz pełnoziarniste produkty zbożowe. Witamina B2 jest wrażliwa na działanie światła, dlatego produkty bogate w tę witaminę najlepiej przechowywać w ciemności.

Źródło danych wykorzystanych w artykule: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020

Powrót do blogu