Kwasy tłuszczowe omega-6, takie jak kwas linolowy (LA) i kwas arachidonowy (ARA) wspierają układ sercowo-naczyniowy, rozwój mózgu oraz działają przeciwzapalnie i immunomodulująco. Kwas arachidonowy jest szczególnie ważny dla zdrowia mózgu i siatkówki oka.
Dzienne zapotrzebowanie na omega-6*
Zalecane spożycie kwasów omega-6 wynosi około 4% całkowitej energii z diety (% E) zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci oraz chłopców i dziewcząt w wieku 2-18 lat. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią także powinny utrzymywać spożycie na poziomie 4% E.
Występowanie kwasów omega-6 w żywności
Kwasy tłuszczowe omega-6, głównie kwas linolowy, występują przede wszystkim w olejach roślinnych, takich jak olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, arachidowy i krokoszowy. Omega-6 można także znaleźć w orzechach, nasionach oraz w mięsie i jajach.
* źródło danych: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020