Witamina B6 wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego oraz odgrywa rolę w regulacji hormonów steroidowych. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu homocysteiny, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zapotrzebowanie na witaminę B6 u dzieci i młodzieży
W ciągu pierwszych 3 lat życia zapotrzebowanie dzienne na witaminę B6 wynosi 0,4 mg. Dzieci w wieku 4-6 lat potrzebują 0,5 mg, a w wieku 7-9 lat 0,8 mg tej witaminy. Dla dziewcząt w wieku 10-18 lat zapotrzebowanie jest stałe (1 mg dziennie). Tyle samo witaminy B6 dziennie potrzebują chłopcy w wieku 10-12 lat, a w wieku 13-18 lat jest ono w ich przypadku nieco wyższe (1,1 mg).
Zapotrzebowanie na witaminę B6 u dorosłych
Zapotrzebowanie na witaminę B6 u mężczyzn i kobiet w wieku 19-50 lat 1,1 mg dziennie. W późniejszym okresie życia wzrasta ono do 1,4 mg (u mężczyzn) i 1,3 mg (u kobiet).
Zalecane spożycie witaminy B6 - dzieci i młodzież
U dzieci zalecane dzienne spożycie witaminy B6 rośnie wraz z wiekiem. Dla dzieci od 1. do 3. roku życia wynosi 0,5 mg, dla dzieci w wieku 4-6 lat zalecana jest dzienna dawka wynosząca 0,6 mg jodu u dla dzieci w wieku 7-9 lat 1 mg. Dla dziewcząt i chłopców w wieku 10-12 lat zalecana dzienna dawka witaminy B6 wzrasta do 1,2 mg i jest ona też zalecana dla dziewcząt do ukończenia 18. roku życia. Natomiast chłopcy w wieku 13-18 lat powinni dziennie spożywać 1,3 mg.
Zalecane spożycie witaminy B6 - dorośli
Zalecane dzienne spożycie witaminy B6 wynosi 1,3 mg dla dorosłych mężczyzn i kobiet w wieku 19-50 lat. Dla osób powyżej 50. roku życia zapotrzebowanie wzrasta do 1,7 mg dla mężczyzn i 1,5 mg dla kobiet. Zapotrzebowanie na witaminę B6 wzrasta w czasie ciąży (1,9 mg) oraz w okresie karmienia piersią (2,0 mg dziennie).
Występowanie witaminy B6 w żywności
Witamina B6 występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Najlepszymi źródłami są ryby (np. łosoś, makrela, pstrąg), mięso drobiowe i wieprzowe, a także podroby, zwłaszcza wątroba. Roślinne źródła witaminy B6 to rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz warzywa takie jak ziemniaki. Procesy przetwarzania żywności, takie jak gotowanie, mogą powodować straty witaminy B6.
Źródło danych wykorzystanych w artykule: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020