Jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz zdrowia skóry, włosów i paznokci. Ponadto biotyna wspomaga procesy glukoneogenezy oraz biosyntezę kwasów tłuszczowych, co wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu energii w organizmie.
Zalecane spożycie biotyny
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego przy określaniu norm spożycia biotyny posługuje się pojęciem wystarczającego dobowego spożycia. Dla dzieci wynosi ono 8 µg biotyny (dla dzieci w wieku 1-3 lat), 12 µg dla dzieci od 4. do 6. roku życia oraz 20 µg (dla dzieci w wieku 7-9 lat). W okresie nastoletnim (dla grupy wiekowej 10-18 lat) wystarczające spożycie biotyny wynosi 25 µg. Dla dorosłych kobiet i mężczyzn wartość ta wzrasta do 30 µg, w przypadku kobiet karmiących piersią jest to 35 µg.
Występowanie biotyny w żywności
Biotyna występuje w wielu produktach spożywczych, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Najlepsze źródła to mięso, ryby, jaja, wątróbka oraz niektóre sery. Warzywa, takie jak pomidory, marchewki i szpinak, także zawierają biotynę. Warto jednak pamiętać, że surowe jajka zawierają białko o nazwie awidyna, które wiąże biotynę i utrudnia jej wchłanianie. Gotowanie jaj neutralizuje awidynę, umożliwiając lepsze przyswajanie biotyny.
Źródło danych wykorzystanych w artykule: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020