Zdrowie >

Witaminy na odporność: wzmocnij swój układ immunologiczny

Twój układ odpornościowy to złożona sieć komórek, tkanek i narządów, które współpracują, aby chronić Twoje zdrowie. Możesz go wspomóc odpowiednią dietą, dostarczając odpowiednie witaminy i minerały.

Witaminy na odporność: wzmocnij swój układ immunologiczny

Po które witaminy wspomagające odporność warto sięgnąć?

Twój układ odpornościowy potrzebuje szeregu różnych witamin i minerałów, aby funkcjonować optymalnie. Dobrze znane przykłady to witamina C i D. Poza nimi istnieją inne witaminy o dobroczynnym działaniu dla układu immunologicznego - witamina A, witamina B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (kobalamina). Funkcje odpornościowe organizmu wspiera także szereg minerałów, w tym żelazo, miedź, selen i cynk.

1. Witamina D

Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz bierze udział w procesie podziału komórek. Witamina D3 (cholekalcyferol) jest preferowaną formą witaminy D, którą wytwarzamy, gdy nasza skóra jest bezpośrednio wystawiona na promieniowanie UVB zawarte w świetle słonecznym. 

Witamina D występuje w niewielkich ilościach w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak żółtka jaj i tłuste ryby. Można także uzupełniać dietę suplementami witaminy D.

2. Witamina C

Witamina C przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego oraz pomaga chronić komórki przed działaniem wolnych rodników.

Witamina C występuje w wielu owocach i warzywach:  kiwi, papryce, cytrusach (np. pomarańczach i grejpfrutach), brokułach, ziemniakach i truskawkach. 

3. Witamina A 

Witamina A przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz jest niezbędna do utrzymania integralności błon śluzowych, które stanowią naturalną barierę ochronną przed patogenami. 

Najlepsze źródła witaminy A obejmują wątrobę (należy jej jednak unikać w czasie ciąży), warzywa pomarańczowe i żółte, takie jak marchew, bataty i dynie, pomidory oraz zielone warzywa liściaste, takie jak botwina, szpinak i brokuły.

4. Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B to grupa ośmiu rozpuszczalnych w wodzie witamin, z których trzy wspierają układ odpornościowy: B6 (pirydoksyna), kwas foliowy (witamina B9) i B12 (kobalamina). Witaminy B6 i B12 wspierają także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i dobrostan psychiczny. Witamina B12 i kwas foliowy przyczyniają się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Witamina B6 występuje w różnych produktach spożywczych, w tym łososiu, piersi z kurczaka, ziemniakach, awokado i bananach. Kwas foliowy można uzyskać spożywając rośliny strączkowe, takie jak soczewica, zielone warzywa liściaste, w tym szpinak i botwina, oraz niektóre owoce. Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, mleko i jaja. Dodaje się ją również do wielu wzbogaconych produktów, takich jak mleka roślinne, niektóre produkty sojowe i niektóre płatki śniadaniowe. 

Pierwiastki na odporność 

Nie tylko witaminy są istotne dla poziomu odporności Twojego organizmu. Kluczowe są także pierwiastki, a zwłaszcza miedź, żelazo, selen i cynk.

5. Miedź 

Miedź jest mikroelementem niezbędnym w procesie tworzenia i dojrzewania komórek odpornościowych, jak również na wpływ na produkcję cytokin. Odpowiadają one za przenoszenie informacji między komórkami odpornościowymi, regulując reakcje zapalne.

Najlepszymi źródłami miedzi są wątroba (jednak należy jej unikać w czasie ciąży), ostrygi, grzyby shiitake, orzechy (migdały lub nerkowce) oraz zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i botwina.

6. Żelazo

Żelazo to niezbędny mikroelement, który odgrywa kluczową rolę w transporcie tlenu przez hemoglobinę zawartą w czerwonych krwinkach. Poza tym żelazo jest istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz wielu innych procesów metabolicznych. Wchłanianie żelaza z pożywienia jest zwiększone, gdy spożywa się je razem z witaminą C.

Źródła żelaza obejmują wątrobę (należy jej unikać w czasie ciąży), czerwone mięso, fasolę, orzechy, wzbogacone płatki śniadaniowe i mąkę sojową.

7. Selen

Selen przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego a także pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. 

Orzechy brazylijskie są najbogatszym źródłem tego pierwiastka a 28 g (sześć do ośmiu orzechów) dostarcza imponujące 544 μg selenu. Selen znajdziesz także w różnych owocach morza, szczególnie skorupiakach.

8. Cynk

Cynk jest kluczowy dla wielu funkcji biologicznych, uczestnicząc w działaniu ponad 200 enzymów w organizmie człowieka. Wspiera on prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, a także ma wpływ na jakość wzroku i płodność.

Czerwone mięso to doskonałe źródło cynku, podobnie jak ostrygi i małże. Produkty mleczne, takie jak mleko i ser, zawierają dużo cynku, podobnie jak jaja. Wegańskie źródła cynku obejmują ciecierzycę, soczewicę i fasolę, a także nasiona i orzechy.

Jak widzisz Twój układ odpornościowy ma wielu sprzymierzeńców. Kolejnym sprzymierzeńcem może być Twoja dieta. Dlatego warto zastanowić się nad jej zmianą, aby cieszyć się większą odpornością na codzień. 

Powrót do blogu