Kompendium - witaminy >

Kwas foliowy

Kwas foliowy (witamina B9) to syntetyczny związek należący do grupy folianów. Bierze on udział w procesach metabolicznych, zwłaszcza w syntezie DNA i RNA oraz w przemianach niektórych aminokwasów.

Para młodych ludzi w słoneczny dzień

Jego aktywne formy są kluczowe w procesach krwiotwórczych, wpływając na produkcję czerwonych krwinek. Jest także niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, szczególnie w prewencji wad cewy nerwowej.

Ponieważ foliany są grupą zróżnicowaną pod względem biodostępności, przy wyliczeniu zapotrzebowania organizmu i zalecanego spożycia stosuje się równoważnik folianów diety (DFE - Dietary Folate Equivalent). 1μg DFE odpowiada 1 μg folianów z diety, 0,6 μg kwasu foliowego z żywności wzbogaconej oraz z suplementów diety oraz 0,5 μg kwasu foliowego w suplemencie spożytym na czczo.

Zapotrzebowanie na foliany u dzieci i młodzieży*

Zapotrzebowanie dzienne na foliany we wczesnym etapie życia wynosi 120 μg DFE (dla dzieci w wieku 1-3 lat), stopniowo wzrasta do 160 μg (dzieci w wieku 4-6 lat) i do 250 μg w przypadku dzieci w wieku 7-12 lat. Dla młodzieży w wieku 13-18 lat zapotrzebowanie na foliany wynosi 330 μg DFE.

Zapotrzebowanie na foliany u dorosłych*

Zapotrzebowanie dobowe na foliany u dorosłych, niezależnie od płci, wynosi 320 μg DFE. W przypadku kobiet w ciąży wzrasta ono do 520 μg, a w okresie karmienia piersią wynosi 450 μg DFE. Zalecane spożycie folianów - dzieci i młodzież W przypadku dzieci zaleca się spożywanie 150 μg DFE przez pierwsze trzy lata życia, dla dzieci w wieku 4-6 lat zalecana dawka wzrasta do 200 μg DFE. Dzieci w wieku 7-12 lat powinny spożywać 300 μg folianów dziennie, natomiast w przypadku młodzieży w wieku 13-18 lat powinna sugerowana dawka dzienna folianów wynosi 400 μg DFE

Zalecane spożycie folianów - dorośli*

Dla osób dorosłych zalecane spożycie dzienne wynosi 400 μg DFE, z wyjątkiem kobiet w ciąży - tutaj zalecane dzienne spożycie folianów wynosi 600 μg DFE. Z kolei kobiety karmiące piersią powinny przyjmować 500 µg dziennie.

Występowanie kwasu foliowego w żywności

Kwas foliowy występuje przede wszystkim w ciemnozielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, jarmuż i sałata. Inne bogate źródła to nasiona roślin strączkowych, wątróbka, jaja oraz sery dojrzewające. Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę, światło i tlen, co powoduje, że podczas obróbki kulinarnej jego straty mogą sięgać 50–80%. Dlatego surowe warzywa liściaste są jednym z najlepszych źródeł tej witaminy.

* źródło danych: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020

Powrót do blogu