Kompendium - składniki mineralne >

Mangan

Z tego artykułu dowiesz się, jakie funkcje pełni mangan w organizmie, ile miligramów tego pierwiastka należy przyjmować dziennie oraz jakie produkty spożywcze są jego dobrym źródłem.

Mangan

Mangan pełni istotną rolę w organizmie człowieka, będąc kofaktorem wielu enzymów biorących udział w metabolizmie białek, kwasów nukleinowych oraz tłuszczów. Mangan jest również ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, produkcji tkanki łącznej oraz zdrowia kości.

Zapotrzebowanie na mangan u dzieci i młodzieży*

Normy spożycia manganu w Polsce nie precyzją zapotrzebowania na mangan, skupiając się na wystarczającym dziennym spożyciu manganu (AI), zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W przypadku dzieci w wieku 1-3 lata wynosi ono 1,2 mg, w grupie wiekowej 4-9 lat wzrasta do 1,5 mg. Dla dziewcząt w wieku 10-18 lat wystarczające spożycie manganu wynosi 1,6 mg, natomiast u chłopców w wieku 10-12 lat wynosi ono 1,9 mg, a następnie wartość ta wzrasta do 2,2 mg w grupie wiekowej 13-18 lat.

Zapotrzebowanie na mangan u dorosłych*

W przypadku dorosłych kobiet wystarczające dzienne spożycie manganu (AI) wynosi 1,8 mg natomiast u mężczyzn jest to 2,3 mg. Dla kobiet w ciąży norma ta wynosi 2 mg a u kobiet karmiących piersią 2,6 mg.

Występowanie manganu w żywności

Mangan znajduje się w wielu produktach roślinnych, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe (kasza gryczana), orzechy, suche nasiona roślin strączkowych oraz warzywa. Herbata również dostarcza znaczących ilości manganu. Produkty z pełnego ziarna oraz rośliny strączkowe są szczególnie bogate w ten minerał.

* źródło danych: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020

Powrót do blogu