Jod jest pierwiastkiem niezbędnym dla zdrowia człowieka, ponieważ bierze udział w syntezie hormonów tarczycy – tyroksyny (T4) oraz trijodotyroniny (T3). Hormony te regulują wiele kluczowych procesów metabolicznych, takich jak przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów, a także są istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz rozwoju mózgu, zwłaszcza u dzieci. Jod odgrywa również rolę w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała oraz wspiera procesy wzrostu.
Zapotrzebowanie na jod u dzieci i młodzieży*
Zapotrzebowanie na jod wzrasta wraz z wiekiem. Do 6. roku życia wynosi ono 65 µg, następnie wzrasta do 70 µg (w wieku 7-9 lat) i 75 µg (w wieku 10-12 lat). Od 13. roku życia dobowe zapotrzebowanie stabilizuje się na takim samym poziomie, jak w przypadku osób dorosłych (95 µg).
Zapotrzebowanie na jod u dorosłych*
Dobowe zapotrzebowanie na jod u osób dorosłych utrzymuje się na poziomie 95 µg. Wyjątkiem jest okres ciąży i karmienia piersią u kobiet, kiedy wzrasta ono znacząco - do odpowiednio 160 i 210 µg.
Zalecane spożycie jodu - dzieci i młodzież*
Rekomendowane spożycie jodu dla dzieci w wieku 1-3 lat wynosi 90 µg, dla dzieci w wieku 4-6 lat – 100 µg, a dla dzieci w wieku 7-9 lat – 120 µg. Chłopcy i dziewczęta w wieku 10-12 lat powinni spożywać 120 µg jodu na dobę. Po ukończeniu 13. roku życia rekomendowana dawka dzienna jest taka sama, jak dla osób dorosłych (150 µg).
Zalecane spożycie jodu - dorośli*
Zalecane dzienne spożycie jodu dla dorosłych mężczyzn i kobiet wynosi 150 µg. W czasie ciąży wartość ta wzrasta do 220 µg, a dla kobiet karmiących piersią zaleca się spożywanie 290 µg jodu.
Występowanie jodu w żywności
Jod występuje głównie w żywności pochodzenia morskiego. Najlepsze źródła to ryby, takie jak dorsz i halibut, oraz skorupiaki i mięczaki. Ważnymi źródłami jodu są również produkty mleczne, jaja oraz sól jodowana. Żywność morska dostarcza najbardziej biodostępnej formy jodu, dlatego regularne spożywanie ryb morskich jest zalecane w celu pokrycia zapotrzebowania organizmu.
* źródło danych: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020