Kompendium - składniki mineralne >

Cynk

Z tego artykułu dowiesz się, jakie funkcje pełni cynk w organizmie. Dowiesz się również, jakie jest dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz w jakich produktach spożywczych on występuje.

szczęśliwa para na plaży w pogodny dzień

Rola cynku w organizmie

O wszechstronnej roli cynku w organizmie świadczy już fakt, że jest on obecny we wszystkich tkankach. [1] Pierwiastek ten jest niezbędnym elementem w wielu reakcjach katalitycznych, będąc składnikiem ponad 300 enzymów, głównie z grupy hydrolaz. Uczestniczą one w biosyntezie białek, metabolizmie węglowodanów, tłuszczów oraz przemianach energetycznych. 

Cynk pełni wiele ról:

regulacja przewodzenia sygnałów (cynk jest neurotransmiterem w komunikacji międzykomórkowej, jego stężenie w przestrzeni synaptycznej wpływa na procesy wychwytu zwrotnego)

przeciwutleniacza (cynk chroni m.in. błony komórkowe, zapobiegając powstawaniu połączeń fosfolipidów z żelazem i miedzią)

wspiera układ immunologiczny (jego obecność jest konieczna do aktywacji hormonu tymuliny, który z  kolei stymuluje aktywność limfocytów T)

ochronną (chroni komórki siatkówki przed działaniem glutaminianu).

Znaczenie cynku dla mężczyzn

Cynk odgrywa istotną rolę zarówno w procesie dojrzewania, jak i u dorosłych mężczyzn. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju jąder, ma też pośredni wpływ na żywotność i ruchliwość plemników. Dodatkowo proces powstawania testosteronu (steroidogeneza) jest wrażliwy na wahania poziomu cynku. 

Czy cynk może szkodzić?

Zatrucia cynkiem zdarzają się rzadko dzięki procesom regulacyjnym w układzie pokarmowym. Długotrwałe i nadmierne spożycie cynku (czyli więcej, niż 40 mg na dobę) może jednak przyczynić się do zmniejszenia wchłaniania miedzi i także obniżenia absorpcji żelaza połączonego ze zwiększaniem jego wydalania - co może przyczynić się do anemii. Nadmiar cynku w organizmie wpływa też negatywnie na spermatogenezę, podnosi poziom cholesterolu we krwi oraz zwiększa ryzyko chorób serca.

Zapotrzebowanie na cynk u dzieci i młodzieży*

Dla dzieci w początkowym okresie życia (1-3 lata) zapotrzebowanie dobowe na cynk wynosi 2,5 mg. W późniejszym okresie (4-9 lat) wzrasta do 4 mg i 7 mg (10-12 lat). Dla starszych dziewcząt i chłopców w wieku 13-18 lat zapotrzebowanie na cynk wynosi odpowiednio 7,3 oraz 8,5 mg.

Zapotrzebowanie na cynk u dorosłych*

Zapotrzebowanie na cynk u dorosłych wynosi 9,4 mg (mężczyźni) oraz 6,8 mg (kobiety). W przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie dobowe na cynk jest dużo wyższe - odpowiednio 9,5 i 10,4 mg.

Zalecane spożycie cynku - dzieci i młodzież*

Zalecane dobowe spożycie cynku przez dzieci wynosi od 3 mg (dla dzieci w wieku 1-3 lata) do 5 mg (dla grupy wiekowej 4-9 lat). W przypadku chłopców i dziewcząt w wieku 10-12 lat zalecane jest spożywanie 8 mg cynku dziennie, natomiast od 13. roku życia zalecane dawki dla chłopców są takie same, jak dla dorosłych mężczyzn (11 mg). Dziewczętom w wieku 13-18 lat zaleca się spożywanie 9 mg cynku dziennie.

Zalecane spożycie cynku - dorośli*

Zalecane dzienne spożycie cynku wynosi 11 mg dla kobiet oraz 8 mg dla kobiet. Kobiety karmiące piersią powinny spożywać 12 mg cynku na dobę natomiast w okresie ciąży zalecane spożycie dobowe cynku wynosi 11 mg.

Przyswajalność cynku w organizmie

Cynk w organizmie wchłaniany jest w układzie pokarmowym, zwłaszcza w jego dalszej części - głównie dwunastnicy, jelicie krętym i czczym (te 3 odcinki odpowiadają za wchłanianie 98% cynku przyjmowanego z pokarmem). Cynk jest lepiej przyswajany z produktów zwierzęcych niż z roślinnych, ponieważ obecność fitynianów i błonnika w produktach roślinnych może ograniczać jego wchłanianie. Wpływ na przyswajanie cynku ma także witamina A. 

Co ciekawe pierwiastek ten może też być wchłaniany przez układ oddechowy w wyniku ekspozycji na opary związków zawierających cynk. 

W jakich produktach znajdziesz cynk

Cynk występuje w wielu produktach spożywczych, a jego najlepszymi źródłami są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, wątroba, sery podpuszczkowe oraz jaja. Spośród produktów roślinnych, dobrym źródłem są kasza gryczana i ciemne pieczywo. Więcej produktów bogatych w cynk znajdziesz w tabeli poniżej.

Typ żywności Zaw. cynku [mg]
Ostrygi, 6 szt. 52 mg
Stek wołowy, 100g 11 mg
Soczewica, filiżanka 3 mg
Pestki dyni, 28g 2 mg
Orzeszki piniowe, 28g 2 mg
Kotlet wieprzowy, 100g 2 mg
Udko kurczaka, 100g 2 mg
Tofu twarde, 100g 2 mg
Chude kotlety wieprzowe, 100g 2 mg
Szpinakugotowany, filiżanka 1,4 mg
Płatki owsiane, 100g 1 mg
Jogurt niskotłuszczowy, 100g 1 mg
Orzechy brazylijskie, 28g 1 mg
Awokado, jedno całe 1,3 mg
Grzyby shiitake, 100g 1 mg
Maliny, filiżanka 0,5 mg
Jeżyny, 100g 0,5 mg
Brokuły, 100g 0,5 mg
Morele, 100g 0,2 mg

 

Literatura:

  • Maria Szcześniak, Bożena Grimling, Jan Meler: Cynk – pierwiastek zdrowia; Aspekty zdrowotne 2014; Tom 70 nr 7: 363-365
  • Izabela Mońka, Danuta Wiechuła: Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka; Ann. Acad. Med. Siles. (online) 2017; 71: 314–325

* źródło danych: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie"; red. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska; Warszawa 2020

Powrót do blogu